Köksfläktars väsentliga funktion är att suga upp ånga och matfett så att inte lukten av mat sprider sig i hela huset eller till grannen. Det är viktigt att köksfläktarna är rätt monterade så att de skapar det undertryck som krävs för att rena luften. När matfettet sugs upp genom filtret så fastnar partiklarna där medan luften kyls ner. Förutom att köksfläktar ska fungera korrekt så kan deras design verkligen förgylla ditt köks utseende.
Olika typer av köksfläktar
Det finns olika typer av köksfläktar att välja på:
- Kolfilterfläkt. En kolfilterfläkt passar bra i hus som inte har någon frånluftskanal att ansluta till. Fläkten drar inte ut luften utan återcirkulerar och renar den för att sedan släppa ut den i samma rum. Detta är ett bra val om du till exempel vill spara på elkostnaderna och inte förlora värme från huset. Att tänka på är att fläkten inte tar bort fukt som bildas vid matlagningen så det är bra om bostaden för övrigt har god ventilation.
- Utsugsfläkt. Denna typ av fläkt kopplas till en frånluftskanal och suger ut luften från huset. Tänk på att inte ha fönster öppna när du använder fläkten då detta gör fläktens arbete mindre effektivt.
- Alliancefläkt. En alliancefläkt kan kopplas ihop med den övriga ventilationen i bostaden som till exempel för tvättstuga och badrum.
- Spiskåpa. Spiskåpan är ingen fläkt utan måste kopplas till det befintliga utsugningssystemet i huset.
Montering av köksfläktar
Köksfläktar kan monteras på olika sätt beroende på modell:
- Frihängande. En frihängande fläkt monteras från taket och hängs till exempel över köksön. Den är klädd runtom och ser attraktiv ut från alla sidor. Det finns en rad olika designkupor att välja bland beroende på vilken stil du vill ha på ditt kök.
- Vägghängande. Vägghängande fläktar monteras på väggen och har en attraktiv design. De kommer i olika modeller som vertikalfläkt, där filtret inte syns eller vanlig modell där filtret sitter på undersidan.
- Underhängande. Dessa fläktar kallas även inbyggnadsfläktar. De tar mindre plats och ger ett minimalistiskt intryck. Underhängda fläktar monteras oftast under eller i ett skåp.
När du har bestämt dig för vilken typ av fläkt som du vill ha kan du börja fundera på hur du vill att den ska se ut och om den till exempel ska ha glas eller rostfritt stål. Kolla även upp hur det är med underhållsmöjligheterna, om det t.ex. är lätt att få tag i reservdelar från Bahco eller annan lämplig tillverkare.