Solskydd – markister & persienner

solskyddPrecis som namnet antyder har solskydd som syfte att skydda en byggnad från solens strålar. Som nordbor är uppskattar vi när solen tittar fram men ibland vill vi också kunna svalka oss i skuggan. Dessutom behöver vi skydda vår inredning från solblekning. Första steget i att välja rätt solskydd är att avgöra om man behöver solskydd inomhus eller utomhus.

Solskydd för utomhus eller inomhusbruk?

Solskydd utomhus används främst för att ge skugga på uteplatser under varma och soliga dagar men också för att förbättra inomhusklimatet och förhindra insyn. Markiser är ett populärt och dessutom dekorativt alternativ. Du kan välja mellan flera olika modeller beroende på vad du behöver – fönstermarkiser kan till exempel sänka inomhustemperaturen medan terrassmarkiser skapar en sval och skuggig uteplats. Fasadpersienner är också ett alternativ som kan minska solvärmen med upp till 92 procent.

Solskydd för inomhusbruk ger både skugga och skyddar din inredning från solens starka strålar. Säkert har du upplevt att möbler, golv och textilier blekts när de utsatts för direkt solljus under längre perioder. Solskydden för inomhusbruk utgörs främst av persienner, gardiner och lameller och de blir också till en del av inredningen.

Mät dina fönster

När du vet vad du letar efter så behöver du veta storleken och formen på det fönster eller område som solskyddet ska täcka. Skriv ned måtten. Fundera sedan på vilket material du vill ha men kom ihåg att beroende på vad ditt solskydd ska användas till så kanske ett visst material inte alltid är det mest optimala. Ta också reda på hur du monterar solskyddet; måste du göra hål i fasaden, vilka verktyg krävs och behöver du anlita hjälp? När du tagit reda på dessa saker är du inte långt ifrån mål. Kontakta nu en återförsäljare om du inte redan gjort det eller beställ ditt solskydd online.