Välja kakel till köket

När man ska välja kakel så vill man gärna att färgen eller mönstret på kaklet ska matcha resten av köket. Det finns en hel del att välja på när det kommer till kakel. Det finns kakel i hundratals olika färger och mönster. Du behöver inte heller begränsa dig till endast en färg eller ett mönster – många väljer att blanda. Det viktigaste är vad man själv tycker är snyggt. Oavsett vad man väljer så blir det en personlig prägel på hela köket.

Storlek och färg

När man väljer kakel så kan en avgörande faktor vara ett lågt pris. Men ha i åtanke att ju billigare kakel är desto skörare är det oftast då kvaliteten är sämre. Kakel sätter man oftast mellan köksskåpen vid diskbänken och vid spisen. Att ha kakel gör det mer lättstädat och det är ett mycket praktiskt material att använda. Det är lättare att hålla fettfläckar och smuts borta för att man lätt kan torka av kakelplattor med en vanlig disktrasa. När man står vid spisen och lagar mat så stänker det oftast upp matfett på kaklet och det är säkrare och känns tryggare med kakelplattor på väggen då. Det sätter sig inte i kaklet som det gör om det hamnar på en vägg.

När man räknar ut hur många plattor man ska ha på den specifika väggen så räkna med fogbruket som man sätter mellan plattorna. Det är inte alla som tänker på det. Den lilla remsan mellan kaklet kan man tro att det inte påverkar resultatet, men som sagt det gör det. Det finns även olika storlekar. De små plattorna ger oftast ett intryck på en förminskad yta. Stora och ljusa plattor brukar oftast ge ett så mycket större och luftigare intryck.