Bygga altan

Att bygga en altan kan liknas vid att baka en jordgubbstårta. Bägge dessa projekt är sommarklassiker och väldigt uppskattade. Inget av dem är dessutom särskilt komplicerade att genomföra. Det finns dock en hel del förberedelser att göra innan man kan luta sig tillbaka i solstolen. När man ska bygga en altan själv gäller det att man har en någorlunda god kunskap kring vad det innebär samt ha tydliga instruktioner. Innan man påbörjar att bygga altanen är det bra att först fundera på i vilket läge man vill placera altanen, ska den vara i öst, väst, norr eller söder? Behövs det något insynsskydd mot grannarna? Ska det vara tak över altanen? Som ni ser finns det alltså mycket frågor att fundera över innan man påbörjar själva byggandet. Valet av material är också en kategori som behöver noga funderas över. Man kan till exempel välja mellan obehandlad furu, tryckimpregnerad furu eller lärk. Det är viktigt att inte bara gå på vilket träslag man tycker är snyggast utan även på vilket som lämpar sig bäst för altanbygge. Sedan måste självklart materialvalet passa till dess husfasad.

Idag väljer de flesta småhusägare att bygga en trätrall då fördelarna är flera. Oftast är den mest avgörande fördelen att trätrallar är enkla att lägga och dessutom anpassningsbara till mark som är både helt plan och inte. OrganoWood erbjuder miljövänlig och rötskyddat trallvirke av hög kvalitet. Trall från OrganoWood levereras i flera olika standardiserade dimensioner (22×95 mm, 28×95 mm, 28×120 mm och 34×145 mm) som lagerhålls. Andra dimensioner kan beställas och produceras på beställning. Vanligt idag är då även att man väljer träkomposit som altangolv då det är ett nyare och modernare alternativ. Träkomposit är nämligen ett material som tagits fram för att fungera särskilt väl som utomhusgolv. En annan viktig faktor att tänka på är att sikta på hög kvalitet vid val av altangolv, det är inte roligt att sitta på en altan med instabilt och sviktande golv. Kolla gärna med en professionell och kunnig person samt be om tips och råd så altanen blir det där utökade rummet till för att njutas i.

När altanen väl är på plats så ska den hållas ren och fräsch i många år framöver. Vi rekommenderar alltid högkvalitativ och miljövänlig altantvätt från BioKleen.