Attefallshus

Har du en tonåring som börjat vilja vara lite för sig själv, eller av annan anledning har behov av ett extra hus på tomten? Kanske behöver du bygga ett garage eller ett förråd? Då kan Attefallshuset vara något för dig. Utan krångliga bygglov kan du sätta upp ett extra hus på din tomt så länge du håller dig inom de föreskrifter som finns för bygget. Attefallshuset kan bli en extra bostad på din tomt. Huset får inte överskriva 25 kvadratmeter, men kan användas till flera olika ändamål.

Inreda huset

Ska huset användas som extra bostad är det bra att inreda det som om det var en lägenhet. Kök och toalett är något som ska ingå om huset ska användas som en permanent bostad. Det ska också finnas förvaringsutrymmen, och ha tillgänglighet för personer med rörelse- eller orienteringsnedsättning. Det kan därför vara en utmaning att inreda, men du behöver inte oroa dig. Det finns många smarta lösningar på marknaden.

Trädgården

Det går att rama in huset med ett litet staket för att ge än mer känsla av eget hus. Plantera några buskar och blommor som gör det hemtrevligt. Kanske en stenbelagd gång som tar dig fram till dörren. Vill man lyxa till det ställer man dit två hus, där ena huset är bostad och det andra är exempelvis bastu eller förråd. Det man behöver tänka på om man ställer dit två hus är att de tillsammans inte får överskrida en yta på 25 kvadratmeter.

Köpa eller bygga själv

Det finns färdiga modeller att köpa där du själv färdigställer marken där de ska stå. Husen finns i olika modeller och utföranden beroende på vilken stil du önskar. Kanske vill du ha en loftstuga som bostadsdel och annan som bastuhus. Du kan även rita och bygga stugan själv efter dina egna önskemål.